Of je nu nostalgisch bent naar de spellen van weleer of je eenvoudigweg niet kunt wachten om de rijke geschiedenis van computerspelletjes te ontdekken, alles wat je uiteindelijk nodig hebt, is een stel emulators en een stapel spel-ROM’s. In het verleden betekende dit dat je het BIOS van diverse machines moest vinden en downloaden en behoorlijk wat moest configureren. Gelukkig is het pad naar gaminglorie tegenwoordig gemakkelijker, dankzij het softwareplatform Lakka op je Raspberry Pi.

Lakka laat je toe om arcadespellen te emuleren, evenals titels die origineel op 8-bit, 16-bit en zelfs 32- en 64-bit systemen zijn uitgebracht. Je kunt een joypad aansluiten en zelfs gebruikmaken van de draadloze controllers die voor de PlayStation en Xbox gemaakt zijn (lees meer hierover op magpi.cc/2A1wSQF). Het programma heeft een interface die iedereen die op Sony’s latere PlayStations heeft gespeeld heel vertrouwd zal aanvoelen. En omdat het opensource is, wordt het ook continu verbeterd.

Je kunt Lakka op elke Raspberry Pi draaien, hoewel de eerdere modellen niet zo’n uitgebreid assortiment emulators ondersteunen als de Raspberry Pi 3. Er zijn ook functies die je helpen om je groeiende spelcollectie te organiseren en om screenshots te maken van je spelactiviteiten. Maar voorlopig kijken we alleen hoe je aan de slag gaat met een klassieke arcadetitel.