Wat kan er mislopen met je sd-kaart?

Corruptie

Sd-kaarten kunnen zoals elke andere vorm van computeropslag corrupt raken. Dat betekent dat enkele (of alle) gebieden van het geheugen onleesbaar worden. In dat geval zijn je bestanden doorgaans niet meer te redden en is de sd-kaart nutteloos geworden.

Levenseinde

Sd-kaarten, usb-sticks en ssd’s hebben een eindige levensduur die wordt bepaald door hoeveel je ze gebruikt. Maar maak je geen zorgen: het is heel onwaarschijnlijk dat je de sd-kaart van je Pi zo lang gebruikt dat hij zijn laatste levensadem uitblaast.

Fysieke problemen

Sd-kaarten, en zeker de micro-sd-kaarten waarmee de meeste Raspberry Pi’s werken, zijn klein en dun. Je verliest ze gemakkelijk wanneer je ze ergens meeneemt. En hoewel ze niet eenvoudig te breken zijn, zijn ze absoluut breekbaar.

Wat kan ik doen om mijn sd-kaart veilig te houden?

Schakel je Pi correct uit

Corruptie gebeurt doorgaans wanneer je de sd-kaart verwijdert of de stroom uitvalt terwijl er gegevens worden geschreven. Verwijder de sd-kaart nooit terwijl de Pi draait en schakel de Pi nooit uit door de stroomkabel uit te trekken. Schakel de Pi altijd uit via de Shutdown-optie in het desktopmenu of met de Terminal-opdracht sudo shutdown -h now.

Start je besturingssysteem in RAM

Als je je Pi niet altijd correct kunt uitschakelen, gebruik dan piCore. Deze distributie laadt zichzelf volledig in het RAM bij het opstarten. Je schrijft dan nooit naar je sd-kaart en kunt de stroomkabel op elk moment veilig uittrekken. Als je toch bij Raspbian wilt blijven, kun je het alleen-lezen proberen te maken.

Hou het veilig

Een sd-kaart komt gewoonlijk in een beschermend doosje, dat nuttig is wanneer je het kaartje individueel transporteert. Aan de andere kant hebben we gemerkt dat een sd-kaart redelijk veilig blijft en moeilijk te verliezen is als je het in het kaartslot in de Pi (bij voorkeur in zijn eigen behuizing) laat bij het transporteren.

Kan ik een back-up van de sd-kaart maken?

De low-tech manier

Je maakt eenvoudig een back-up van je belangrijke bestanden door ze naar een usb-stick over te dragen. Je kunt je bestanden ook op een andere computer over het netwerk opslaan, of eenvoudig de sd-kaart in een computer steken die ext-bestandssystemen kan lezen en de bestanden kopiëren.

Back-up in de cloud

Hoewel cloudopslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive geen goede ondersteuning voor Raspbian bieden, kun je de bestanden op je Pi manueel met Dropbox synchroniseren. Daarna automatiseer je de tijdstippen waarop deze ‘manuele’ synchronisatie gebeurt.

Kloon je kaart

Een volledige kopie van je sd-kaart creëren, betekent dat je ook je software en instellingen samen met je belangrijke bestanden opslaat. Dat is mogelijk met het programma SD Card Copier dat in Raspbian is ingebouwd. Of steek de sd-kaart eenvoudigweg in een andere pc en kloon ze daar.