Eben Upton, medeoprichter van de Raspberry Pi Foundation, was aanwezig op de beurs electronica 2018 in München. Jan Buiting van Elektor had een informeel gesprek met hem. We vatten zijn interview samen.

In dit interview heeft Eben Upton het over het industriële succes van de Raspberry Pi, over het levendige ARM-ecosysteem, de weg naar meer RAM en snellere opslag en de mogelijkheden om je Raspberry Pi minder stroom te laten verbruiken.

De Raspberry Pi komt uit de wereld van makers, amateurs, creatievelingen. We staan hier op een professionele beurs. Hoe is de Raspberry Pi in die professionele wereld terechtgekomen?
Als ik terugblik op zes jaar geleden toen we ons eerste miljoen Raspberry Pi’s verkochten, waren het vooral hobbyisten die de Pi kochten. Maar die hobbyisten waren wel allemaal professionele ingenieurs. Ze ontdekten door hun experimenten thuis dat de Raspberry Pi een stabiel en kostenefficiënt platform was. De volgende keer dat hun baas hen vroeg om een probleem op te lossen, was het heel logisch dat ze teruggrepen naar dingen waarvan ze wisten dat die bij hen thuis werkten, zoals de Raspberry Pi. Met de Arduino is hetzelfde al lang daarvoor gebeurd.

Vertel ons eens over de komkommers.
Wel, dat is een van de mijn favoriete voorbeelden van het gebruik van de Raspberry Pi in de industrie. De ouders van een ingenieur in Japan kweken komkommers op hun boerderij. Met een Raspberry Pi en Google TensorFlow bouwde hij een machine waarmee ze hun komkommers op grootte kunnen sorteren.

Dit is een interessant voorbeeld van hoe de Raspberry Pi onderdeel uitmaakt van een bottom-up benadering van industriële automatisering. Meestal zegt men in de industrie van bovenaf “Dit is het product dat je moet gebruiken”. De Raspberry Pi heeft niet zozeer de aandacht van de besluitvormers in de industrie, maar wel van de makers, de mensen die de eigenlijke implementaties doen. En we zien dat zij ervoor bij hun bazen ijveren om de Raspberry Pi te gebruiken.

De Raspberry Pi is een heel toegankelijk apparaat. Heeft dat naast de vanzelfsprekende voordelen ook nadelen in de industrie?
Ja, zeker in onze eerste jaren hebben we toch geworsteld met het imago dat we hadden. We hadden moeite om uit te leggen dat een apparaat dat we in de markt hebben gezet als een speeltje betrouwbaarder is dan veel apparaten die zichzelf als ‘industrieel’ omschrijven.Toch heeft onze focus op het educatieve aspect bijgedragen tot het industriële succes van de Raspberry Pi. Kinderen zijn van de meest veeleisende klanten die je maar kunt hebben. Als je een apparaat kunt maken dat het in de slaapkamer van een kind overleeft, volstaat het zeker voor de industrie.