Vorig jaar schreven we in MagPi voor het eerst een kort nieuwsbericht over Snips. Al die tijd bleef de offline stemassistent op onze radar staan. Tijd om weer eens te kijken hoe ver het met dit interessante stukje AI-technologie staat, vonden we. Daarom interviewden we Joseph Dureau, CTO van Snips, over de missie van het bedrijf, over wat Snips onderscheidt van Google en Amazon, en over het belang van de Raspberry Pi voor Snips.

Wat is de missie van Snips?

Snips is in 2013 door drie doctors in de toegepaste wiskunde opgericht als een onderzoekslab voor grote bedrijven. Al snel beslisten ze om hun eigen technologie te ontwikkelen voor machinaal leren zonder gebruik van de cloud. De missie van Snips is sindsdien: AI in elk apparaat steken zodat de technologie onzichtbaar wordt, met respect voor je privacy.

Drie jaar geleden besloten we om ons toe te spitsen op een specifiek probleem: stemassistenten. Google en Amazon toonden de mogelijkheden van stemassistenten als nieuwe interface, maar dat bracht allerlei privacy-implicaties met zich mee. Zo wordt elke spraakopdracht van je naar de cloud verzonden. Bovendien dringen deze bedrijven zichzelf op als interface tussen de gebruikers en de systemen erachter: gebruikers spreken met “Google” of “Alexa”, niet met het merk van het product dat de stemassistent integreert.

Dat is waar wij met onze stemassistent het verschil maken: Snips implementeert niet alleen privacy by design door je stem lokaal te verwerken, maar is ook een white-labelproduct: gebruikers spreken niet met “Snips”, maar met het merk van het product dat Snips integreert. We hebben momenteel contracten gesloten met meer dan 40 bedrijven die onze stemassistent in hun producten gaan inbouwen. In 2019 komen er domoticatoestellen, apparaten voor slimme gebouwen, financiële diensten en apparaten voor “industrie 4.0” op de markt met onze technologie in.

Wat is momenteel jullie grootste uitdaging?

Het laatste jaar hebben we bewezen dat de technologie van Snips on-site werkt met dezelfde of zelfs superieure prestaties als in de cloud, met een minimale footprint en sneller.

Vandaag is het vooral een uitdaging voor ons als start-up om aan de grote vraag te voldoen. Er is enorm veel vraag naar stemtechnologie, zowel in low-end als high-end apparaten. Daarom zijn we partnerships aangegaan op twee domeinen: hardware en software. Zo werken we op hardwaregebied onder andere samen met chipproducent NXP aan een referentie-ontwerp voor stemtechnologie. En we werken ook samen met diverse integratiepartners die onze technologie gebruiken om voor onze klanten een steminterface van superieure kwaliteit te ontwikkelen.