Hoe belangrijk is de Raspberry Pi in jullie inspanningen?

De Raspberry Pi heeft ons enorm geholpen om onze oplossing aan iedereen aan te bieden. Snips draait op de Raspberry Pi en is gratis voor niet-commercieel gebruik. In samenwerking met Seeed bieden we ook Pi-gebaseerde Voice Interaction ontwikkelkits aan. Iedereen kan daardoor eenvoudig met onze technologie aan de slag.

Het was ons vanaf het begin duidelijk dat de Pi de juiste oplossing is om Snips in ieders handbereik te krijgen. Bovendien bevat de Pi 3 exact het type hardware dat je in de IoT-wereld vindt, in een tv of set-topbox. Op die hardware richten we ons.


Hebben al veel mensen met Snips geëxperimenteerd?

Momenteel hebben al 25.000 ontwikkelaars zich geregistreerd op onze webgebaseerde Snips Console, en dat zonder enige marketing. Het is geweldig om te zien wat ze allemaal doen met ons platform, zoals alle apparaten in hun huis met hun stem aansturen. Ze sturen ons video’s over hun experimenten en ze zijn heel veeleisend als er iets niet werkt.

Dat zoveel mensen ons platform waardevol vinden, is ook omdat we open zijn over onze ontwikkelingen. We publiceren wetenschappelijke artikels, we beschrijven hoe ons platform werkt en we hebben een deel van onze software (Snips NLU) opensource gemaakt. De broncode van andere delen volgt nog.

Wanneer kunnen we in het Nederlands met Snips spreken?

Dat zal in 2019 niet meer gebeuren, vrees ik, maar zeker in 2020. We willen tegen volgend jaar 50% van de talen in de wereld ondersteunen, en zeker de belangrijkste Europese talen. Momenteel herkent onze assistent Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Japans.

Een nieuwe taal ondersteunen is 3 tot 6 maanden werk. Een expert in die taal dient de grammatica te schrijven, een akoestisch model te trainen enzovoort. Het is best ingewikkeld.

En wat kunnen we in de toekomst nog van Snips verwachten?

Momenteel focussen we ons op twee domeinen. Allereerst willen we de mogelijkheden op apparaten zoals de Raspberry Pi 3 uitbreiden. Een grote woordenschat is al mogelijk, maar we willen nu ook de prestaties van meerdere woordenschatdomeinen op dezelfde assistent verbeteren, zoals recepten, routebeschrijvingen, algemene kennis, …

Daarnaast kijken we ook maar microcontrollers. We brachten onlangs Snips Commands uit, dat op een ARM Cortex-M4 en Cortex-M7 draait. Dit soort apparaten heeft niet de verwerkingskracht voor een grote woordenschat of meerdere domeinen, maar ze zijn wel goed om eenvoudige opdrachten zoals “speel”, “pauzeer”, “stop” enzovoort te begrijpen. We blijven proberen om de grenzen van deze kleine apparaten te verleggen.

Op langere termijn willen we overal in huis apparaten plaatsen die met elkaar communiceren, zodat het heel normaal wordt om met al je apparaten te spreken. Dit noemen we Snips AIRnet. We willen de stemassistent ook een geheugen geven, zodat er veel natuurlijkere en relevantere interacties mogelijk zijn. In een cloudgebaseerde stemassistent ga je geen geheugen inbouwen: dat zou een echte privacynachtmerrie zijn.

MagPi 8
Dit artikel komt uit MagPi 8 van mei-juni 2019, waarin we ook een review van de Snips Voice Interaction Base Kit hebben. Koop het nummer in de winkel of in de Elektor Store of neem een MagPi-jaarabonnement en ontvang een gratis Raspberry Pi Zero W kit t.w.v. € 22,95.

In de Elektor Store zijn ook de Snips Voice Interaction Base Kit en de Snips Voice Interaction Satellite Kit te koop.