De Maker Faires zijn ‘maakfestivals’ over de hele wereld die de inventiviteit, creativiteit en nieuwsgierigheid van de makergemeenschap vieren. Je ziet er allerlei uitvinders die hun creaties demonstreren, praatjes over wat je zelf kunt doen om de wereld naar je hand te zetten, en workshops om zelf aan de slag te gaan. Het publiek is even divers als de creaties: van jong tot oud, van geïnteresseerde leken tot doorgewinterde uitvinders. Allemaal met één gemeenschappelijk doel: leren en delen hoe je zelf dingen maakt.

In Nederland is de Maker Faire Eindhoven het grootste maakfestival. In het weekend van 29 en 30 september verzamelden duizenden makers zich in het Klokgebouw in Eindhoven. Ook MagPi was erbij en we keken onze ogen uit.
 

Het Den Haagse ontwerplabo Studio Overvelde demonstreerde geometrisch gevormde lampen die zichzelf als origami uitvouwen.

Van bionische hand tot volledige robot

Ingenieursbureau TMC demonstreerde Symbionic, een bionische hand die betaalbaar moet worden voor iedereen. Sensoren op je arm meten de elektrische activiteit van je spieren en sturen zo de verschillende onderdelen van de hand aan.

Een andere blikvanger was InMoov, een opensource 3d-geprinte robot. De levensgrote mensachtige robot is het geesteskind van de Franse ontwerper Gael Langevin, die demonstreerde hoe hij de robot op commando’s kon laten reageren. Op de website van zijn project vind je volledige instructies om je eigen robot te maken.
 

De levensgrote mensachtige robot InMoov is volledig opensource en 3d-geprint.

3D-printers

Ook 3d-printers waren ruimschoots van de partij op de Maker Faire. Er stonden enkele zelfgemaakte 3d-printers, een 3d-printer gemaakt van 95% afvalmateriaal, de 3d-printer van Vertico die huizen kan printen, de 3d-printers van Ultimaker, en de Dutchy, een fluisterstille 3d-printer die door FabLab Flevoland is ontwikkeld voor het onderwijs.

Het Arnhemse The Bobble Shop had zelfs een 3d-scanner bij waarin je je hoofd kunt plaatsen. Na enkele seconden geeft de machine je dan een 3d-model van je gezicht. Dat plaats je op een 3d-figuurtje dat je in de catalogus selecteert. Een 3d-printer produceert tot slot het figuurtje.

Raspberry Pi

Uiteraard hebben we op de Maker Faire ook talloze Raspberry Pi’s gezien. De Raspberry Pi Jam Amsterdam stal de show met een druk bezocht spelletje waarbij kinderen elk een robot moesten besturen om een ballon bij de ander kapot te prikken. En wij van MagPi hadden er ook een stand waar we uitleg gaven over de Raspberry Pi en exemplaren van MagPi weggaven. We verlieten de Maker Faire in Eindhoven alleszins met een hoofd vol inspiratie!