De nieuwe versie van Raspbian heeft VLC en Thonny 3. Een hardwareversnelde versie van de mediaspeler VLC brengt krachtige afspeelmogelijkheden naar de Raspberry Pi. Met de introductie van breekpunten en een assistent voor code-analyse helpt Thonny 3 je bij het debuggen van je programma’s.

Naast de nieuwe Raspberry Pi 3A+ heeft ook Raspbian een update gekregen. De nieuwste versie van 13 november 2018 introduceert belangrijke nieuwe functies en talloze aanpassingen onder de motorkap.

Een nieuwe hardwareversnelde versie van de mediaspeler VLC brengt krachtige afspeelmogelijkheden naar de Raspberry Pi. Het was een “flagrant gebrek” volgens Simon Long, de software-ingenieur die verantwoordelijk is voor Raspbian. “Windows heeft Windows Media Player, macOS heeft QuickTime Player en iTunes, maar wij hadden niets gelijkaardigs in Raspbian”, schrijft Simon op de Raspberry Pi-blog (magpi.cc/bavZxx).

VLC is een krachtig stukje software dat zowat alle video- of audiobestanden kan afspelen of streamen. “Het gebruikt softwarecodecs voor heel wat videoformaten”, bericht Simon, “en de video-engine van de VideoCore-chip van de Raspberry Pi om het afspelen van H.264-, MPEG-2- en VC-1-video te versnellen.” De software is gratis, maar gebruikers dienen wel extra licenties aan te kopen om MPEG-2- en VC-video’s af te spelen.

Thonny (thonny.org), de standaard ontwikkelomgeving voor Python in Raspbian, heeft een upgrade naar versie 3 gekregen. De nieuwe editie introduceert handige functies zoals breekpunten en een assistent voor code-analyse.
 
Thonny 3
Thonny 3 introduceert handige functies zoals breekpunten en code-analyse.

Aanbevolen software
Vanaf nu zijn er drie images voor Raspbian te downloaden: ‘Raspbian Stretch with Desktop and Recommended Software’ (de volledige desktop inclusief aanbevolen software), ‘Raspbian Stretch with Desktop’ (de desktop zonder de aanbevolen software) en ‘Raspbian Stretch Lite’ (de versie zonder de desktop).

In de volledige Raspbian-versie krijg je vertrouwde programma’s zoals LibreOffice, Scratch, Sonic Pi, Thonny en Mathematica. NOOBS installeert nu standaard deze volledige versie met aanbevolen software. Voor informatie over hoe je met NOOBS van start gaat met je Raspberry Pi, kun je de snelstartgids in MagPi nummer 6 raadplegen.
De images van Raspbian en NOOBS zijn te downloaden van rpf.io/downloads.

Om een bestaande Raspbian-installatie bij te werken, open je een terminalvenster en voer je de volgende opdrachten uit:

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install vlc