Secure SHell (ssh) is een netwerktechnologie die toegang tot je Raspberry Pi vanaf een andere computer op je netwerk heel eenvoudig maakt.

De kleine afmetingen van de Raspberry Pi maken hem perfect voor projecten bij je thuis. Wanneer je je Raspberry Pi klaarmaakt, sluit je doorgaans een toetsenbord, muis en beeldscherm aan. Maar wanneer je de Pi effectief bij je thuis installeert, bijvoorbeeld als retrospelconsole of mediabox, wil je er geen toetsenbord en muis meer verbonden mee hebben.

Bij complexere projecten zit je Pi misschien zelfs in apparaten waar een toetsenbord en muis niet praktisch meer zijn of zelfs niet meer mogelijk. Als je dan elke keer dat je toegang wilt je Pi uit het project moet halen en hem er achteraf terug in moet zetten, is dat nogal lastig. En niet nodig.

Met ssh ingesteld en je Raspberry Pi verbonden met hetzelfde netwerk als je laptop, kun je eenvoudig met je Pi verbinden en bestanden delen. Je kunt ook op de opdrachtregel werken en bestanden wijzigen; als je op de desktop wilt werken, heb je een geavanceerdere technologie nodig, zoals VNC (Virtual Network Computing).

 

Hoe zet je ssh op in Raspbian

STAP-01: Verbind met het netwerk

Zorg dat je Raspberry Pi met het netwerk is verbonden. Klik op het icoontje van de draadloze netwerkinstellingen in de taakbalk en kies een draadloos netwerk. Of verbind rechtstreeks met een Ethernetkabel.

STAP-02: Schakel ssh in

Klik op het icoontje van de Raspberry Pi in de linkerbovenhoek van het scherm en kies Preferences > Raspberry Pi Configuration. Klik op het tabblad Interfaces en kies dan naast SSH de optie Enabled.