Raspbian, de officiële Linux-distributie voor de Raspberry Pi, was uiteraard het eerste besturingssysteem met ondersteuning voor de Raspberry Pi 4. Sinds kort is er nog een optie bijgekomen: Ubuntu 19.10 (Eoan Ermine) ondersteunt ook de nieuwste telg van de Raspberry Pi-familie.

Installatie

Het gaat om een image van Ubuntu Server 19.10.  Download het image ubuntu-19.10-preinstalled-server-arm64+raspi3.img.xz voor de 64-bits versie of ubuntu-19.10-preinstalled-server-armhf+raspi3.img.xz voor de 32-bits versie en schrijf het image met balenaEtcher naar een micro-sd-kaartje.

Inloggen gaat met de gebruikersnaam ubuntu en het wachtwoord ubuntu. Bij de eerste aanmelding krijg je de vraag om je wachtwoord te veranderen. Daarna kun je een desktopomgeving installeren, zoals Xubuntu:

sudo apt install xubuntu-desktop

Of Lubuntu:

sudo apt install lubuntu-desktop

Of Kubuntu:

sudo apt install kubuntu-desktop

Probleem met usb

Al snel na de release dook er een bug op: de usb-poorten werken niet in de 64-bits versie van het Ubuntu-image als je meer dan 3 GB RAM gebruikt. Het probleem is dan ook alleen aanwezig op het topmodel van de Raspberry Pi 4 met 4 GB RAM.

Een tijdelijke fix is total_mem=3072 toe te voegen aan het configuratiebestand /boot/firmware/usercfg.txt, zodat je Pi maar 3 GB RAM gebruikt. De usb-poorten werken dan weer. Binnenkort komt er een nieuwe kernelversie die het probleem oplost.

Bluetooth inschakelen

Bluetooth is standaard niet ondersteund in Ubuntu 19.10 voor de Raspberry Pi, omdat het om een server-image gaat en de seriële console en bluetooth elkaar uitsluiten. De ondersteuning kan wel met enkele stappen toegevoegd worden. Installeer eerst het pakket met Bluetooth-ondersteuning:

sudo apt install pi-bluetooth

En verander dan in het bestand /boot/firmware/syscfg.txt de regel include nobtcfg.txt naar include btcfg.txt. Na een reboot werkt bluetooth, maar heb je geen seriële console.

Andere modellen van de Pi

Ubuntu 19.10 ondersteunt alle ‘moderne’ modellen van de Raspberry Pi: de Pi 2, Pi 3B, Pi 3B+, Compute Module 3, Compute Module 3+ en Pi 4. De Raspberry Pi 1 en Raspberry Pi Zero (W) vallen door hun oudere processorarchitectuur uit de boot. De Raspberry Pi 3A+ krijgt Ubuntu 19.10 momenteel niet opgestart door een bug. Dat zou binnenkort opgelost moeten zijn.