Vorige week op de beurs electronica 2018 in München, had Jan Buiting van Elektor een informeel gesprek met Eben Upton, één van de mensen die aan de wieg hebben gestaan van de beroemde Raspberry Pi. Iedereen weet dat deze nano-computer de wereld van de elektronica een ongekende impuls van creativiteit heeft gegeven.

Het succes van de beroemde framboos is zó groot dat men hem zelfs in de industriële takken van de micro-elektronica graag in producten gebruikt. Het sprak dus vanzelf dat de eerste vraag die Jan stelde aan het begin van dit onderhoud op de fast forward-stand van Elektor, ging over het bliksemsnelle succes en over de, nu professionele, ambities van de Raspberry Pi. 

Een goede professional is vaak ook een goede amateur

Eben Upton herinnert zich dat een jaar of zes geleden, toen er nog geen miljoen Raspberry Pi’s waren verkocht, zijn afnemers bijna allemaal amateurs waren, over het algemeen volwassenen. In feite waren de meesten van hen ook beroepsmatig werkzaam als ingenieur. Die mensen raakten door hun hobby-activiteiten al snel overtuigd van de kracht en de stabiliteit van de RPi, en hebben hem ook geadopteerd in hun professionele activiteiten.
Dat is helemaal niet zo bijzonder, merkt Eben Upton sportief op: "Met Arduino en andere producten is dat al veel eerder gebeurd. " De geschiedenis van de techniek is vol van voorbeelden van innovaties die zijn begonnen als dingen in het huishouden. Toen daar hun bruikbaarheid was bewezen, zijn ze overgezet naar professionele toepassingen.
De grens tussen privéleven en beroepspraktijk is heel doorlaatbaar als blijkt dat apparaten tegemoetkomen aan de verlangens van mensen.

Kinderen zijn heel kritische consumenten

Eben Upton legt uit: "Als je eenmaal een product hebt dat de ruwe behandeling in een kinderkamer kan doorstaan, weet je zeker dat het sterk genoeg is om ook een goed industrieel product te zijn [...] . Veel mensen die hun eerste RPi hebben gekocht om er thuis mee te spelen, hebben hem daarna meegenomen naar hun werk. Het kostte dan wel wat moeite om aan de collega’s uit te leggen dat dit dingetje dat eruit zag als speelgoed, betrouwbaarder was dan veel apparaten die van industriële kwaliteit zouden zijn. "

U ziet Eben Upton in de onderstaande video. Hij geeft onder meer antwoord op een verlanglijstje dat is samengesteld door het team van MagPi, het officiële magazine van de Raspberry Pi, dat in het Frans en in het Nederlands wordt gepubliceerd door Elektor.