Scratch is een programmeertaal voor beginners die je helpt om je eerste stappen in de wereld van programmeren en physical computing te zetten. De nieuwste versie, Scratch 3, kun je nu ook in Raspbian installeren en gebruiken.

Als je al via de Raspberry Pi of op school in de laatste jaren in aanraking gekomen bent met physical computing, is de kans groot dat dat via Scratch gebeurde. De programmeertaal is een toegangspoort tot de Raspberry Pi — en wat voor een!

Het visuele karakter van Scratch maakt het ideaal om games, animaties en verhalen te creëren. Dat de nieuwste versie nu ook op de Raspberry Pi werkt, is dan ook uitstekend nieuws, en zal waarschijnlijk nog meer mensen tot de Raspberry Pi bekeren.

Creatieve ideeën

Als je al in oudere versies van Scratch geprogrammeerd hebt, hoef je niets te vrezen: je bestaande code en creaties blijven nog werken. Maar als je upgradet, heb je talloze nieuwe mogelijkheden. Er zijn online heel wat nieuwe artikels van Code Club, projectideeën en video’s te vinden, evenals een uitgebreid Creative Computing Curriculum van Harvard.

De nieuwe versie van Scratch laat gebruikers toe om nog meer hun fantasie te gebruiken, met nieuwe figuren, achtergronden en geluiden. De ondersteuning van uitbreidingen maakt een integraal onderdeel uit van Scratch 3. Zo kun je met Google Translate je in Scratch gemaakte verhalen en games met gebruikers delen die andere talen spreken.

Physical computing

Je kunt de gpio-pennen en de Sense HAT ook rechtstreeks programmeren. De uitbreiding Simple Electronics is een beginnersvriendelijke add-on voor interactie met de gpio-pennen: ze biedt een eenvoudige manier om elektronische componenten te gebruiken, voorlopig knoppen en leds.

Als je dus een nieuwe fysieke controller aan je game wilt toevoegen, is dat nu stukken eenvoudiger. Om het beste uit Scratch 3 voor Raspbian te halen, heb je een Raspberry Pi 4 met minstens 2 GB RAM nodig (had je nog een excuus nodig om er een te kopen?). Op eerdere modellen draait het ook, maar dan mag je tegelijk geen andere programma’s draaien.

Scratch 3 is gratis en kun je in de desktop installeren. Je hebt daarvoor Raspbian Buster nodig. Open het applicatiemenu, klik op Preferences / Recommended Software, selecteer Scratch 3 en klik op OK.

Binnenkort zullen we Scratch 3 in ons magazine meer in detail verkennen.